top of page
DSC00244.JPG

Kun je een streep tekenen, dan kun je een schilderij maken

       Taal van tekens

Wat is tekentaal?

Letterlijk betekent dit taal van tekens. Tekenen brengt wat innerlijk leeft, naar buiten. Als je het getekende beeld durft toe te laten, werkt dit bevrijdend.

De tekening of schilderij kan op verschillende manieren tot uiting komen.  Dit kan intuïtief vanuit het onderbewustzijn, op een kunstzinnige wijze of het beeld komt op papier na een specifieke opdracht. Je kiest je eigen kleuren en je volgt het potlood volgens jouw gevoel. Er kunnen zich steeds nieuwe gedachten of gevoelens aandienen. De tekening is een plattegrond van je bewustzijn, we 'lezen' deze als een spiegel van jezelf.

 

Door middel van het stellen van vragen over de tekening, komen verhelderende inzichten, die je weer een stap verder brengen naar je doel of oplossing van een klacht of probleem. We doen dit 'lezen' van de tekening samen. Dit gebeurt vooral bij de coaching en begeleiding bij verschillende workshops, die op tekentaal gericht zijn. Deze hebben dan ook een helende werking. Andere workshops of cursussen zijn gericht op de creatieve ontwikkeling en zijn vooral gericht op ontspanning en gezelligheid.

Tekenen en schilderen is een bevrijdende manier, niets moet, alles mag. Dit is ook mijn ervaring geweest, gewoon de beweging of het beeld neerzetten, zoals het in je opkomt of aanvoelt.

 

Je laat zien, wie je bent, hoe je in het leven staat, wat je zou willen doen, vooral wat je voelt en denkt. Je kunt technieken leren, materialen gebruiken om een mooie tekening of schilderij te maken, maar het is de kunst om het potlood of de kwast, vanuit je innerlijke te laten bewegen. Dit laat namelijk het onbewuste deel naar boven komen, waardoor dit bewust wordt en  toe kan bijdragen tot een helend proces.

 

Vind je het ook een uitdaging of misschien wel noodzaak om inzichten te krijgen via de tekentaal of wil je gewoon lekker genieten van een tekenles of workshop schilderen, alleen of samen met je kind, vriend, vriendin of collega? Maak dan een afspraak.

Tekenen voor volwassenen

Volwassenen kunnen deelnemen aan de basiscursus, vervolglessen, workshops en een persoonlijke afspraak maken.

Basiscursus & workshops
De basiscursus en workshops kunnen door zowel kinderen als volwassenen worden uitgevoerd.  De lessen worden aan het niveau aangepast. Volwassenen zijn soms het tekenen verleerd en dit gaan we weer tot leven brengen. We creëren gezelligheid, veiligheid, respect en een ontspannen sfeer. Bij volwassenen kunnen we ook dieper de tekentaal ingaan. Dit hangt samen met de desbetreffende les en het openstaan hiervoor. Je hoeft niet te kunnen tekenen. Iedere tekening wordt met respect behandeld. We gaan elkaar vooral stimuleren. De basiscursus is zeker aan te raden, want als je in dit gevoel en ervaring van tekenen zit, zul je de vervolglessen of workshops ook beter 'begrijpen en voelen'. Dit zal het resultaat ten goede komen. Natuurlijk is iedereen welkom, die ook direct voor een workshop kiest.
 
Begeleiding (inzichten en verwerking)
Er is duidelijk onderscheid tussen workshops/cursussen en de begeleiding, bij het één gaat het om de leertechnieken en zeker ook de gezelligheid, bij de begeleiding gaat het echt om het 'lezen' van de tekening en hier inzichten uit krijgen. Meer hierover kun je vinden via begeleiding en inzichten.


 

DSC00363.JPG

Hoe ouder hoe wijzer, maar hoe wijs is de onschuld van een kind?

Tekenen voor kinderen

Kinderen kunnen deelnemen aan individuele afspraken, cursussen en workshops.
 
Basiscursus & workshops
Bij de basiscursus worden technieken ingezet, die goed zijn voor de ontwikkeling en deze lessen zullen zeker gezellig zijn met de groep. De basistechnieken die bij de cursus en workshops worden aangeboden zijn tevens goed voor het beter focussen, concentreren, krijgen van meer zelfvertrouwen en het brengt rust. Dit gaat onbewust, de kinderen krijgen gewoon tekenles, maar de lessen hebben vanzelf de positieve uitwerking. De groepen zullen wel naar een bepaalde leeftijdsgroep worden ingedeeld.

Individuele afspraak (vanaf 8 jaar)
Voor jongere kinderen zal de begeleiding meer gebaseerd zijn op creativiteit, ontspanning en inzichten, die hieruit voortvloeien. Met kinderen gaat de opzet, het uitwerken en het eventuele gesprek spelenderwijs. Een tekening vertelt heel veel over het kind en als het kind door de tekening enthousiaster wordt, vertelt het meer bij een tekening, dan gewoon in een gesprek. Het tekenen wordt altijd aangepast naar het niveau. Bij kinderen onder de acht jaar zal een individuele afspraak een gewone tekenles zijn, waarbij de opdrachten gericht zijn op herstel.

Samen tekenen
Samen tekenen met een ouder of grootouder of naaste is zeker een aanrader! Het samen bezig zijn, is gezellig, ontspannend en verbetert de relatie. Samen privé werken, geeft inzichten, wat bij een gewoon gesprek vaak niet boven water komt.

Meer weten over de individuele afspraken? Onder begeleiding en inzichten staat meer info.

bottom of page