top of page
Creativiteit, Ontspanning, Begeleiding & Inzichten
Nat in nat techniek
De basiscursus
​​
De basiscursus bestaat uit 10 lessen van 2 uur per les voor volwassenen en 1,25 uur voor kinderen, je hoeft geen tekenervaring te hebben, ieder doet het op zijn/haar eigen manier en niveau. Het kan zijn dat een thema behandeld wordt in twee lessen. Dit is afhankelijk van de groep.
​
Wat kun je verwachten tijdens de basiscursus?
Je leert en ontwikkelt tijdens deze cursus basistechnieken voor het maken van tekeningen en/of schilderijen en het draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling.
We werken regelmatig met de intuïtie, maar zullen ook gerichte technieken oefenen.
Als de technieken onder de knie zijn, kun je steeds meer op de intuïtie verder gaan. Je raakt namelijk vertrouwd met je eigen 'kunnen'.
​
De lessen bieden volwassenen o.a. :
- ontspanning
- gezelligheid
- bewustwording (soms confronterend)
- beter focussen
- beter in balans zijn
- nieuwe technieken
- creativiteit
- meer zelfvertrouwen
- meer uit het hoofd naar het hart
- inspiratie, ook door het bespreken van elkaars werk
​
Je bepaalt zelf wat je met de kennis en ervaring doet. Indien je thuis veel oefent en verder werkt, zal je uiteindelijk een eigen uniek kunstwerk maken. Indien je alleen voor de ontspanning wilt komen, is dit ook prima. Ieder zijn niveau wordt met respect behandeld. Wil je meer weten over de 'taal' van wat je tekent, kunnen we indien er tijd is altijd op ingaan tijdens de les of je kunt een persoonlijke afspraak maken.​​
​
​​​​​Voor de kinderen zal het aanbod aangepast worden naar hun niveau. Zij komen tekenen voor de gezelligheid, maar onbewust zullen zij beter leren ontspannen, meer zelfvertrouwen ontwikkelen, focussen en beter in hun vel gaan zitten, door het volgen van deze lessen.
​
Hoe starten we?​
We beginnen vertrouwd te raken met papier en potlood en het vrij bewegen op het papier. Het hoeft nog niets te worden, maar we gaan het tekenen voelen. Dit is al een goede basis om je eigen 'kunstenaar' te worden. Tijdens de lessen leren we vanuit die basis een eigen tekening te maken. De tekening is altijd uniek, zoals iedereen uniek is. Aan het einde van de les is het altijd heel verrassend wat een ieder laat zien.
Niet altijd is de tekening af in de les, deze kan thuis worden afgemaakt. We besteden voornamelijk iedere les van de basiscursus aan het leren van de technieken. Met alle kennis van deze technieken maak je uiteindelijk een uniek werkstuk.
Vind je een techniek heel fijn om te doen en wil je in een dagdeel de tekening direct afmaken? Kies dan voor een workshop.
​
Wanneer begint de basiscursus?
-
De allereerste basiscursus start do.avond 26 sept. 2024 (Wognum)
-
Tekentaal cursus start bij genoeg aanmeldingen
-
Intuïtieve cursus kan starten op zaterdag okt. 2024 (Nibbixwoud)
Hieronder wordt een korte beschrijving gegeven van de lessen. De voorbeelden zijn niet leidend. Iedereen maakt zijn eigen tekening en dit kan er heel verschillend uit gaan zien.
Basiscursus les 1: Golfbeweging
De eerste les gaan we golven, we voelen, ervaren en passen de golf toe op meerdere manieren. Deze golftechniek is de basis van een kunstwerk. Een tekening begint namelijk ook uit een lijn! Hierna gaan we uitgebreider aan het werk en maken we vanuit die golfbeweging een tekening. Dit is voor iedereen een unieke tekening. Men ervaart de les als zeer ontspannend en verrassend!
Basiscursus les 2: Vormtechnieken
In deze les werken we met ronde en rechte vormen. De technieken worden aangeleerd en we gaan de vormen ervaren. Ook in kunst vind je de vormen terug, denk hierbij aan Picasso en Mondriaan. De vormen gaan we combineren en we maken hiermee meerdere figuren/mensen/objecten, die met elkaar in gesprek gaan.
Basiscursus les 3: Stromingsbeelden
Deze les worden de voorafgaande golf- en vormtechnieken gecombineerd. De lijnen en vormen komen hier samen. De techniek wordt aan de hand van voorbeelden uitgelegd. Je kan hier prachtige tekeningen door maken. We gaan met de lijnen en vormen stromen.
Basiscursus les 4: Kleur
In deze les behandelen we het thema 'Kleur'. We gaan de kleuren verkennen! We gaan mengen met potlood en pastelkrijt. Zo ontdekken we welke kleuren er kunnen ontstaan en we praten over de betekenis van deze kleuren voor jou en hoe passen we dit toe. Welke kleur gebruik je nooit? Ontdek meer over kleur.
Basiscursus les 5: Spiegelbeelden
Dit is een bijzondere les met verrassende resultaten. We leren spiegelen op de assen en maken onze eigen spiegeltekening. Spiegelen blijkt effect te hebben op het beter functioneren van de hersenen. Je kunt dichtbij de as, maar ook ver van de as spiegelen. Spiegelen van klein naar groot, samen spiegelen etc.
​
Afhankelijk van de vraag of tempo van de groep wordt er verder gekozen(andere kunnen in de vervolgcursus) uit:
​
Mandala tekenen
Het tekenen in een cirkel wordt altijd als heel ontspannend ervaren, maar er is nog zoveel meer te leren tijdens deze les. Op hoeveel assen gaan we hierin spiegelen? Doen we een statische of dynamische rozet? Gaan we gewoon tekenen wat we zelf voelen? Of maken we een groeimandala? Een mandala geeft meestal een grote voldoening voor de maker.
​
Perspectief Tekenen
Tijdens deze les wordt de basistechniek uitgelegd van het perspectief tekenen. Uiteindelijk kunnen we een gebouw gaan opzetten of landschap. Inkleuren met pastelkrijt geeft een mooi resultaat.
Tekenvaardigheid
We leren in deze les meer over het schaduwen in tekeningen en stillevens tekenen. Door deze techniek ontstaat er meer diepte in de tekening. Je mag ook zelf iets meenemen om als stilleven na te tekenen
Lemniscaat
Vanuit de lemniscaat leren we mensen/poppetjes of dieren tekenen. Het tekenen van mensen of poppetjes vinden veel personen vaak moeilijk, tijdens deze les zal je zien dat het met eenvoudige technieken veel makkelijker is dan je denkt. Bij genoeg tijd besteden we ook aandacht aan dieren tekenen en anders is er een mogelijk dit in een volgende les te doen.
Portret-tekenen
In de les worden de basistechnieken uitgelegd voor het portret - tekenen. Ook is te zien hoe het verschillen kan tussen de culturen. Natuurlijk gaan we ook zelf aan de gang. Een hele uitdaging!
Knopen en vlechten
Het maken van knopen en vlechten is nog zo makkelijk niet, maar met de juiste technieken kom je al een heel eind. Tijdens deze les leer je hier meer over. Deze technieken kun je verder gebruiken in mandala's of bij zentangle etc. Je krijgt hiermee mooie resultaten.
Doolhoven, Labyrint & Spiralen
In deze les kunnen we veel aandacht besteden aan het maken van spiralen. We oefenen op meerdere manieren. Hierna gaan we de spiralen vullen.. hoe? dat zullen we op deze dag gaan zien aan de hand van wat voorbeelden. Tijdens een workshop kunnen we een ganzenbord maken. Daar is namelijk wat meer tijd voor nodig.
Wil je meedoen met de basiscursus? E-mail naar tekentaal4all@live.nl
Doolhoven, labyrint/ spiralen
In deze les kunnen we veel aandacht besteden aan het maken van spiralen. We oefenen op meerdere manieren. Hierna gaan we de spiralen vullen.. hoe? dat zullen we op deze dag gaan zien aan de hand van wat voorbeelden. Tijdens een workshop kunnen we een ganzenbord maken. Daar is namelijk wat meer tijd voor nodig.
bottom of page