Behoefte aan begeleiding, steun of antwoorden? 

Heb je ooit gedacht aan tekentaal coaching of begeleiding(inzichten/verwerking)?

​​​Coaching

Je hebt een doel. En dit doel gaan we uittekenen,  hieruit komen inzichten, die je verder kunnen helpen om je doel te bereiken, indien dit doel realiseerbaar is. Je hoeft niet te kunnen tekenen.

Er bestaan voor dit doel veel verschillende oefeningen. Volgens een stappenplan kom je steeds dichter bij waar je uiteindelijk wilt zijn. In de tekening zoeken we naar zwakke en sterke punten om deze in te zetten en er positief uit te komen. Je wordt bewust van jouw kwaliteiten, blinde vlekken, overtuigingen en valkuilen. We werken holistisch, d.w.z. dat we verbanden leggen tussen het lichaam, verstand, het gevoel en emotie.

Begeleiding (inzichten/verwerking)

zonder tekenen:

Wil je liever ondersteuning door een gesprek aan te gaan, zonder direct te gaan tekenen is dit een mogelijkheid. Dan kan er eerst gekozen worden voor vertrouwde gesprekken. Al vorderend kunnen we meer gaan tekenen, indien dit dan wel gewenst is. D.m.v. de gesprekken, visualisaties, handoplegging, intuïtie en bewustwording kan ook heling ontstaan. Vermeld de voorkeur voor niet tekenen dan bij de aanmelding.

met tekenen:

D.m.v. een gepaste tekenopdracht, creativiteit, lichaamsgerichtheid en communicatie gaan we dieper op de tekentaal in. We kijken hierbij naar de blokkades. Je gaat tekeningen zo veranderen, dat er blokkades worden opgeheven en de energie weer kan stromen. Je kunt een trauma heel lang wegstoppen, maar eens komt deze toch boven water en gaat je in de weg staan op een persoonlijke wijze. Vaak ben je dit patroon niet bewust, maar komt dit via tekentaal naar boven. Door de bewustwording is er herstel mogelijk.

Waarom tekenen?

Tekenen brengt je meer naar je gevoel, waardoor herstel eerder blijvend zal zijn. Wanneer raad en advies alleen verstandelijk doordringt, kun je je afvragen hoelang dit effect zal hebben. Vandaar dat ik werken met de tekentaal een goede vorm vind om dieper tot de kern te komen en daadwerkelijk te herstellen op gevoelsniveau. We kennen allemaal wel het voorbeeld van, die zegt dit, die zegt dat, maar wat is je eigen waarheid? Deze ontdek je in je eigen tekentaal, dat is namelijk een spiegel van jezelf en niet van een ander.

Tevens is het een voordeel dat je het beeld kan bewaren en altijd terug kan pakken om het even te herinneren, de inzichten blijven bestaan. Voor mij voelen de inzichten altijd als een cadeau, zo waardevol is een eigen tekening of schilderij!

 

Enkele voorbeelden van klachten, ziekten of problemen, die je kunt inzetten:

 • Ik tril al bij de gedachte, als ik voor de groep moet staan

 • Mijn familie claimt mij voortdurend/waarom loop ik steeds tegen het zelfde aan?

 • Onverwerkt verdriet leren uiten/waarom toch altijd die ruzie?

 • Mijn kind(partner) begrijpt mij niet of andersom/kan mijn allergie ergens mee te maken hebben?

 • Ik wil mij beter in mijn vel voelen/ waar komt mijn hoofdpijn vandaan?

 • Ik word gepest of mijn kind/waarom steeds die angsten?

Begeleiding kan o.a. worden ingezet bij de volgende vragen over:

 • Identiteit, zelfvertrouwen, grenzen stellen en assertiviteit

 • Zingeving en bewustwording

 • Emotionele of gedragsmatige problemen

 • Psychosomatische klachten

 • Ziekte, inzicht en acceptatie, verlies en afscheid

 • Traumatische ervaringen, bijv. jeugd of scheiding

 • Concentratieproblemen

 • Angsten

 • Rouwverwerking

De vragen kunnen heel uiteenlopend zijn, maar iedere vraag kan worden ingezet en we onderzoeken de tekentaal. Vanzelfsprekend gaat alles in vertrouwen en veiligheid staat voorop.

Wat doen we tijdens een sessie?

 • We beginnen met anamnese (gesprek voorgeschiedenis)

 • De hulpvraag of doel wordt vastgesteld

 • De tekening wordt gemaakt (kan van alles zijn, tekenervaring niet nodig)

 • We gaan samen in gesprek over de tekening

 • Wat wil je nog veranderen?

 • Inzichten worden verzameld

 • Je krijgt een opdracht mee naar huis

 • We maken een nieuwe afspraak (indien gewenst)

Bij de begeleiding kun je een ziekte,probleem of klacht inzetten, als hulpvraag. Bijvoorbeeld je wilt een probleem betreffende een angst voor de groep inzetten. Je tekent dan bijvoorbeeld de situatie van de angst of het gevoel van deze angst, dit kan realistisch zijn, maar ook abstract als vorm en kleur. De tekening brengen we steeds dichter bij jezelf, waardoor je aspecten gaat herkennen. Dit zijn waardevolle inzichten, die door de bewustwording al helend zijn.

 

We gaan ook de situatie doorleven door het uit te beelden op papier, waardoor de situatie nog duidelijker wordt en wat je vervolgens kan doen om het te veranderen. Alles blijft veilig en op jouw tempo. Tijdens een teken- sessie wordt er gekeken naar kleur, interactie, energie, symboliek, tijd en ruimte, hulp, beproeving, kracht, zwakte en dan het medicijn. Natuurlijk kunnen er geen wonderen worden verricht, maar enkele inzichten die je ontvangt kunnen al een stap in de goede richting zijn. Uit ervaring weet ik dat er veel waarheid verborgen zit in de tekentaal en we onderzoeken dit samen. Zelfs na de inzichten, die er op dat moment zijn, volgen er vaak later nog meer. Zogezegd 'vallen de kwartjes'.

Misschien heb je een bepaald gedragspatroon en wil je weten waar dit vandaan komt. Ook dit kun je als hulpvraag inzetten. Door het uit te beelden en in gesprek gaan hierover zullen langzaam de antwoorden komen en die komen uit jezelf. Ieder mens heeft een zelfhelend vermogen en die werkt zo gauw het inzicht en begrip er is. Het is een mooi proces dat je zelf doet, waardoor het beter 'bezinkt' en blijft hangen.

 

Om een helend proces te bewerkstelligen, is het belangrijk om dit holistisch te doen, zodat je goed in balans komt of blijft. Vandaar dat we in het proces met uitbeelden, bewegen of energetisch tekenen werken. Het kan zijn dat  tijdens een sessie gebruik gemaakt wordt van visualisatie of geleide fantasie, hierdoor kun je beter contact maken met je innerlijke wereld. Dit zal afhangen van de hulpvraag.

Coaching/begeleiding-cursus

Wil je liever een coaching/begeleiding-cursus volgen van 6 lessen in groepsverband?

Hierin komen de basistechnieken van het tekenen aanbod, maar tegelijkertijd werkt het dieper door en we bespreken de tekeningen wat uitgebreider.

 

Voordelen

In groepsverband is deze coaching/begeleiding-vorm een stuk gezelliger, voordeliger en het kan effectiever zijn door het werken in een groep. De steun, de samenwerking, de inzichten van anderen, het sociale contact, het delen met elkaar, jezelf meer te laten zien en dit alles naast de technieken die je worden aangeboden. En wie weet wat er allemaal na komt...we laten het de groep bepalen! De inzichten zijn heel waardevol!

 

Deze lessen kunnen 2 tot 2,5 uur (incl. pauze) duren per les. Er zal ook een kort verslag p.p. worden bijgehouden van de lessen. Bij minimaal 6 personen starten de lessen.

IMG_1378.jpg