top of page

Behoefte aan begeleiding, steun of antwoorden? 

Heb je ooit gedacht aan tekentaal begeleiding (inzichten)?

Begeleiding (inzichten)

Zonder tekenen:

Wil je liever ondersteuning door een gesprek aan te gaan, zonder direct te gaan tekenen is dit een mogelijkheid. Dan kan er eerst gekozen worden voor vertrouwde gesprekken. Al vorderend kunnen we meer gaan tekenen, indien dit dan wel gewenst is. D.m.v. de gesprekken, visualisaties, handoplegging, intuïtie en bewustwording kan ook heling ontstaan. Vermeld de voorkeur voor niet tekenen dan bij de aanmelding.

Met tekenen:

D.m.v. een gepaste tekenopdracht, creativiteit, lichaamsgerichtheid en communicatie gaan we dieper op de tekentaal in. We kijken hierbij naar de blokkades. Je gaat tekeningen zo veranderen, dat er blokkades worden opgeheven en de energie weer kan stromen. Je kunt een trauma heel lang wegstoppen, maar eens komt deze toch boven water en gaat je in de weg staan op een persoonlijke wijze. Vaak ben je dit patroon niet bewust, maar komt dit via tekentaal naar boven. Door de bewustwording is er herstel mogelijk. Er worden geen adviezen gegeven, maar de inzichten komen uiteindelijk uit jezelf. Wil je aan een doel werken, kunnen we ook dit doel inzetten in de tekening en over deze tekening en de stappen tot dit doel in gesprek gaan.

Waarom tekenen?

Tekenen brengt je meer naar je gevoel, waardoor herstel eerder blijvend zal zijn. Wanneer raad en advies alleen verstandelijk doordringt, kun je je afvragen hoelang dit effect zal hebben. Vandaar dat ik werken met de tekentaal een goede vorm vind om dieper tot de kern te komen en daadwerkelijk te herstellen op gevoelsniveau. We kennen allemaal wel het voorbeeld van, die zegt dit, die zegt dat, maar wat is je eigen waarheid? Deze ontdek je in je eigen tekentaal, dat is namelijk een spiegel van jezelf en niet van een ander. Wil je een doel uitwerken, dan kunnen we in de tekening de sterke en zwakkere punten ontdekken en komen steeds dichter bij meer inzicht tot het behalen van het gestelde doel.

Tevens is het een voordeel dat je het beeld kan bewaren en altijd terug kan pakken om het even te herinneren, de inzichten blijven bestaan. Voor mij voelen de inzichten altijd als een cadeau, zo waardevol is een eigen tekening of schilderij!

 

Jouw vragen mogen heel uiteenlopend zijn,  iedere vraag kan worden ingezet en we onderzoeken de tekentaal. Dit kan een probleem zijn tot aan een doelstelling. Vanzelfsprekend gaat alles in vertrouwen en veiligheid staat voorop.

Wat doen we tijdens een gesprek?

  • We starten met de 'voor' geschiedenis te bespreken

  • We bespreken jouw vraag of doelstelling

  • De tekening wordt gemaakt (kan van alles zijn, tekenervaring niet nodig)

  • We gaan samen in gesprek over de tekening

  • Wat wil je nog veranderen?

  • Inzichten worden verzameld

  • Je krijgt een opdracht mee naar huis

  • We maken een nieuwe afspraak (indien gewenst)

Bij de begeleiding kun je een probleem of klacht inzetten. Bijvoorbeeld je wilt een probleem betreffende een angst voor de groep inzetten. Je tekent dan bijvoorbeeld de situatie van de angst of het gevoel van deze angst, dit kan realistisch zijn, maar ook abstract als vorm en kleur. Je hoeft niet te kunnen tekenen. De tekening brengen we steeds dichter bij jezelf, waardoor je aspecten gaat herkennen. Dit zijn waardevolle inzichten, die door de bewustwording al helend zijn.

 

We gaan ook de situatie doorleven door het uit te beelden op papier, waardoor de situatie nog duidelijker wordt en wat je vervolgens kan doen om het te veranderen. Alles blijft veilig en op jouw tempo. Tijdens een teken- sessie wordt er gekeken naar kleur, interactie, energie, symboliek, tijd en ruimte, hulp, beproeving, kracht, zwakte en dan het medicijn. Natuurlijk kunnen er geen wonderen worden verricht, maar enkele inzichten die je ontvangt kunnen al een stap in de goede richting zijn. Uit ervaring weet ik dat er veel waarheid verborgen zit in de tekentaal en we onderzoeken dit samen. Zelfs na de inzichten, die er op dat moment zijn, volgen er vaak later nog meer. Zogezegd 'vallen de kwartjes'.

Misschien heb je een bepaald gedragspatroon en wil je weten waar dit vandaan komt. Ook dit kun je als hulpvraag inzetten. Door het uit te beelden en in gesprek gaan hierover zullen langzaam de antwoorden komen en die komen uit jezelf. Ieder mens heeft een zelfhelend vermogen en die werkt zo gauw het inzicht en begrip er is. Het is een mooi proces dat je zelf doet, waardoor het beter 'bezinkt' en blijft hangen.

 

Om een helend proces te bewerkstelligen, is het belangrijk om dit holistisch te doen, zodat je goed in balans komt of blijft. Vandaar dat we in het proces met uitbeelden, bewegen of energetisch tekenen werken. Het kan zijn dat  tijdens de opdracht gebruik gemaakt wordt van visualisatie of geleide fantasie, hierdoor kun je beter contact maken met je innerlijke wereld. Dit zal afhangen van de vraag.

bottom of page